Rien van der Linden | Nederland

DUFOUR 40 PERFORMANCE

Alle lof

Alle lof

Waarom gekozen voor De Valk Yacht Brokers:

  • We zochten voor ons schip een verkoophaven aan de oostzijde van het IJsselmeer met goede faciliteiten, achterliggende gedachte was dat dit mogelijk een geografisch/logistiek voordeel zou kunnen zijn voor ‘geïnteresseerde’ uit de Scandinavische landen en/of Duitsland. Kan niet bewijzen of dit een geldig argument is, want de nieuwe eigenaar van ons schip komt uit Dordrecht!
  • Dit was voor ons de eerste ervaring met een jachtmakelaar (voorgaande schepen allemaal ingeruild voor aanschaf nieuwe boot). De Valk was voor ons een hele bekende naam (van advertenties etc.), ook zoals we van zeilvrienden hadden vernomen, een makelaar met een goede reputatie. Een makelaar met meerdere kantoren in Nederland was voor ons ook een positief aspect. De mooie en verzorgde verkoophaven in Hindeloopen en het eerste gesprek met dhr. Schootstra waren van doorslaggevend belang om niet bij andere makelaars te gaan informeren. Echter de hoge courtage kosten van 8% excl. btw is voor ons nog wel een belangrijk punt geweest of we verder wilden met De Valk.

Bepalen van de vraagprijs:

  • Omdat ikzelf geen ervaring had met het bepalen van de vraagprijs voor ons schip, vond ik dit traject erg lastig. Er wordt dan eerst gevraagd waar je zelf aan denkt. Omdat je de markt onvoldoende kent kom je met verkeerde bedragen. In mijn geval zat ik aan te lage bedragen te denken. Ik weet nu pas dat schepen van hetzelfde merk en type die in het buitenland te koop worden aangeboden en meestal op zoutwater hebben gevaren, prijstechnisch laag in de markt worden gezet (verschilt tevens nog per land).  Verder het feit dat buitenlanders erg geïnteresseerd zijn in Nederlandse jachten (liggen vrijwel allemaal op zoetwater en zijn meestal goed onderhouden). Wat met zich meebrengt dat voor deze laatste een hogere vraagprijs wordt gesteld. In het vaststellen van de vraagprijs, bij een eigenaar die geen of onvoldoende inzicht in de markt heeft, zou mijns inziens de makelaar direct vanaf het begin van dit traject een meer leidend rol moeten spelen. Hij weet hoe de markt werkt en kan het beste direct een reële vraagprijs voorstellen. Dhr. Schootstra heeft mij overigens wel behoed om ons schip voor een veel te lage vraagprijs in de markt te zetten, dank daarvoor.

Hoe was het contact:

  • Contact en communicatie gedurende het gehele verkooptraject was goed. Alle lof voor de professionele wijze hoe het schip in de markt wordt gezet (o.a. perfecte fotoreportage, adverteren op vrijwel alle relevante boten websites etc.). De wijze waarop contractuele en financiële zaken worden opgepakt en uitgevoerd geeft veel vertrouwen en laat zien dat je met een makelaardij te maken hebt met heel veel expertise.
  • Dat je een eigen account krijgt waarop je de status kunt lezen van alle activiteiten rondom de verkoop van je schip is een hele goede en belangrijke service die ik zeer heb gewaardeerd.
  • Zelf hadden we rekening gehouden, op basis van wat we allemaal uit onze omgeving hoorden, met een verkooptraject dat mogelijk wel meer dan een jaar zou kunnen gaan duren. Ons hele traject heeft echter maar z’n 3,5 maand in beslag genomen. We zijn dus zeer tevreden hoe soepel alles is verlopen. Complimenten voor de plezierige en professionele wijze waarop De Valk heeft gezorgd dat ons schip een nieuwe enthousiaste eigenaar heeft gekregen.