23-12-2010

Zinita te koop

Internationale 12 Meter Klasse

Internationale 12 Meter Klasse

12 meter klasse

In 1927 door William Fife III ontworpen en gebouwd voor de Internationale 12 Meter Klasse, was zij het tweede jacht genaamd Zinita dat door de Connel familie in opdracht was gegeven. De opdracht was precies en duidelijk omschreven.

In het begin van de 20e eeuw een nieuwe internationale Klasse indeling omvatte de Franse, Duitse en Engelse reglementen met als resultaat een uniform klasse indeling. In principe was het een formule die lengte, breedte, omtrek, zeil oppervlak vrijboord en diverse andere afmetingen berekende in een numerieke waarde. Ontwerpers hadden grote vrijheid om met de diverse parameters te spelen. Illustere namen als Fife, Herreshof, Burges en Stephens konden daardoor de mooiste zeiljachten voor hun opdrachtgevers ontwerpen en bouwen.
 
"Snel en mooi" was Fife's motto. “Als ze er goed uitziet, dan presteert ze ook goed”. En over een periode van 50 jaar wonnen de ontwerpen van William Fife races over de gehele wereld. Zinita’s leven bracht haar onder andere in Noorwegen en Duitsland. In 1991 werd zij naar Nederland gebracht om haar volledige te restaureren. Haar toenmalige eigenaar ging een andere uitdaging aan en zodoende belande de plannen in de ijskast. Het zou nog 5 jaar duren alvorens haar huidige eigenaar de complete en zeer gedetailleerde restauratie zou uitvoeren.
 
Het jacht werd volledig gestript en het interieur gedemonteerd. De kale romp werd gezandstraald en nauwkeurig onderzocht hoe 70 jaar na de bouw de uiteindelijke staat was. Vervolgens werd een plan de campagne opgesteld in samenwerking met De Jager & Simhony Yacht Design, Naval Architects en Engineers met als resultaat dat na 5 jaar het complete jacht was herbouwd en gerestaureerd. Zij kreeg meteen en nieuw interieur om eigenaar en gasten te huisvesten. Een lage opbouw met extra luiken voorzag in meer stahoogte en licht benedendeks. Het interieur is een mix van moderne en klassieke materialen wat voorziet in de moderne eisen op het gebied van comfort en luxe voor eigenaar en gasten.
 
Het mag duidelijk zijn dat de huidige eigenaar kosten nog moeite heeft gespaard om Zinita in huidige staat te brengen. Zinita is tevens uniek omdat zij als enige Nederlandse 12 Meter Klasse jacht aan het exclusieve 12 Meter regatta circuit heeft deelgenomen. Zinita is een mooie en exclusieve, snelle dame die aandacht vraagt maar ook veel plezier terug geeft.  
 
Met een actieve Klasse organisatie en de nieuwe 12 Meter Klasse wereldkampioenschappen in Flensburg Duitsland in 2011, is Ziniata een uitstekend jacht en gelegenheid (zowel privé als zakelijk) om deel te nemen aan dit prestigieuze en exclusieve evenement.
 
Voor meer informatie en fotomateriaal;